İnternet destekli eğitimle ÖSS'de açıkta kalan 1 milyon öğrenci üniversiteli olabilir

Kaynak : Cihan Haber Ajansı
Haber Giriş : 26 Nisan 2008 22:50, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Sakarya Üniversitesi (SAÜ) eski Rektörü Prof. Dr. İsmail Çallı, internet destekli eğitimle ÖSS'de açıkta kalan 1 milyon öğrencinin üniversiteli olabileceğini söyledi.Çallı uzuktan eğitimle yüksek öğretimde kapasitenin iki katına çıkarılmasının mümkün olduğunu kaydetti.

Çallı, yaptığı açıklamada, SAÜ'de yürütülen uzaktan eğitimde, 5 programda şu anda 5 bin öğrencinin eğitim gördüğünü belirterek, bunun Türkiye geneline de yaygınlaştırılabileceğini belirtti. ADSL'nin olmadığı ilk yıllarda bile çok fazla sorun çıkmadan yürütülen uzaktan eğitimin bugünkü teknik olanaklarla çok daha rahat bir hale geldiğini ifade eden Çallı, ''İnternet ortamında 200'e yakın hem teknik hem de sosyal içerikli ders vardır. Bilhassa yaz okulunda kampüste 4 bine yakın öğrenci derslerine internet ortamından erişiyor. SAÜ'de bu işin uzmanı öğretim elemanları, pilot çalışmayı yürütebilir'' dedi.

Türkiye'de her yıl ÖSS'de bir milyona yakın öğrencinin açıkta kaldığını anımsatan Çallı, YÖK tarafından belirlenecek pilot meslek yüksek okullarında uzaktan eğitim uygulamasına geçilmesinin büyük yarar sağlayacağını dile getirdi. Çallı şunları söyledi:

''Anadolu Üniversitesinin başlatmış olduğu açık öğretim eğitimi de ilk etapta çok yadırganmış, ama bugün 1 milyon öğrencisiyle gençliğimize yüksek öğrenim imkanını sağlamaktadır. Ülkemizde her yıl bir milyon gencin sınav sonucunun hüsranla bittiği bilindiğine göre, artabilecek her bir kontenjan problemin çözümüne az da olsa katkıda bulunacaktır. Ayrıca yine belli başlı üniversitelerin kendi bünyelerinde bulunan vakıfları ile vakıf üniversitesi kurmaları teşvik edilmeli ve bu üniversitelerin bu suretle kendi imkanlarıyla daha fazla sayıda öğrenciye eğitim imkanı temini yanında maddi kaynak da kazanmış olacaklardır. İlk etapta belli başlı üniversitelerde mutlaka uzaktan eğitim fakültelerinin kurulması gerekir. Bu hususta biraz geç bile kalınmıştır. Belli başlı üniversitelerde açılacak UEF ile gençlerimizin fazla masrafa girmeden ve ilk etapta çağımızın gereği olan bölümlerin seçilmesi ile çok sayıda gencimize yüksek öğrenim imkanı sağlanabilecektir.''

UZAKTAN EĞİTİM İÇİN SAÜ'NÜN ALTYAPISI MÜSAİT

Uzaktan Eğitim Fakültesi kurulması için SAÜ'nün alt yapısının müsait olduğunu ifade eden Prof. Dr. Çallı, sistemin uygulanmasına ilişkin şu öneriyi getirdi: :''Türkiye genelinde YÖK tarafından belirlenecek, örnek olarak 30 üniversiteye bağlı meslek yüksek okullarının birinci sınıflarında eğitim internet destekli yapılmalı, öğrenci sadece ikinci yıl okuluna gelmeli. Bu suretle pilot seçilen okullardaki öğrenci sayıları iki katına ulaşacaktır. Bunun koordinasyonunu SAÜ rahatlıkla yapabilecek kapasitededir. Örnek olarak 30 meslek yüksek okulunda şu an 30 bin öğrenci eğitim görüyorsa, bu sayı uzaktan eğitimin devreye girmesiyle hemen 60 bin sayısına ulaşılabilecektir. İlgili meslek yüksekokullarında öğretim elemanı yönünden de bir sıkıntı olmayacaktır. Öğretim elemanları, okullarında sadece ikinci sınıflara derse girecekler. Bilişimin günlük hayatımızın her birimine girdiği bu günlerde buna benzer projelerin mutlaka realize edilmesi gerekir.''

Bu yıl ÖSS'ye 1 milyon 644 bin öğrencinin gireceğini, kazanacak olanların ise 400 bini geçmeyeceğini hatırlatan Prof. Dr. Çallı, geriye kalan bir milyonu aşkın gencin ne yapacağının bilinmediğinin altını çizdi. Gençlerin iyi yetişmesi halinde global dünyada rekabet edilebileceğini bildiren Prof. Dr. Çallı, ''Ülkemizde üniversite sayısı 125'e ulaşmıştır. Şu anda üniversitelere bağlı 632 meslek yüksek okulundan 495'i faaliyettedir. Ama bu okullardan mezun olan öğrencilerin aldıkları mesleki eğitime göre, yüzde kaçı iş bulabilmektedir? Bu okullarda eğitim nasıl yürütülmektedir? Bu okulların sorunlarıyla ilgili bugüne kadar detaylı bir çalışma yapılmamıştır. Sadece bölgesel olarak çeşitli zamanlarda bilim adamları çeşitli önerilerde bulunmuş ve kendi üstlerine düşen görevleri yerine getirmişlerdir'' ifadelerini kullandı.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber